Kerkük’teki protestolar KDP kararını erteledi
Vali Cuburi, Facebook’ta yayınladığı açıklamada, Başbakan Muhammed Şia el-Sudani ile yaptığı telefon görüşmesi sonucunda, merkezi hükümete bağlı güçlerin kullandığı binanın KDP’ye tesliminin ertelendiğini belirtti.
Vali, protestocularla binanın önünde buluştuğunu ve Başbakan’ın verdiği “erteleme” talimatını onlara anlattığını, göstericilerin çadırları toplayıp protestolarına son vererek kapatılan yolu açma kararı aldığını belirtti.
Karargâh önünde kurulan çadırlar göstericiler tarafından kaldırılmaya başlandı.
Ne oldu?
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (KBY) bağlı Peşmerge güçleri, terör örgütü IŞİD’in 2014 yılında ortaya çıkmasından sonra Kerkük’te Irak ordusunun boşalttığı üslere konuşlanmaya başladı ve şehrin kontrolünü 3 yıl boyunca fiilen ele geçirdi.
IKBY’nin 25 Eylül 2017’de gerçekleştirdiği “bağımsızlık referandumu” ve Kerkük’ü ilhak etme girişiminin ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017’de Kerkük’e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.
Irak ordusu, KDP binasını boşaltarak Kerkük Harekat Komutanlığı karargahına dönüştürdü. KDP, söz konusu binanın daha önce kendileri tarafından kullanıldığını ve kendilerine geri verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Binanın Başbakan Muhammed Şii El Sudani’nin talimatıyla boşaltılarak KDP’ye teslim edilmeye hazırlandığı iddialarına karşı başlatılan protestolar 25 Ağustos’tan bu yana devam ediyor.
Karargah önündeki gösterilere Kerkük’teki Sünni Arap Aşiretler, Türkmenlerden farklı gruplar ve Kays el-Hazali liderliğindeki Assayib Ehlilhak Hareketi’nden bazı kişiler destek veriyor.